ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Харков е атакуван по въздух. Руската армия влезе в Херсон

9.06 ч

Организацията на обединените нации (ООН) каза, че най-малко 136 цивилни са били убити от началото на руската инвазия в Украйна миналия четвъртък.

Смята се, че сред загиналите има 13 деца.

Говорителят на Върховния комисариат на ООН за човешките права Лиз Тросел обаче уточни, че реалният брой на смъртните случаи вероятно е много по-висок.

Според украинските власти цивилните жертви на войната са над 200 души.

Тросел каза, че повечето от жертвите са в резултат на тежки артилерийски обстрели, въздушни удари и други експлозиви с широко въздействие.

ООН съобщи същи, че около 400 души са били ранени в сраженията досега.

9,04 ч

САЩ затварят небето си за всички руски полети. Това обяви американският президент Джо Байдън малко след речта си „За състоянието на Съюза“, произнесена късно вечерта във Вашингтон.

7,26 ч

Вторият по големина град Харков е бил нападнат по въздух. Украинските власти потвърдиха, че в града са кацнали руски парашутисти. Украинската армия съобщи също, че руските военни са атакували военна болница и се води сражение.

Във вторник Харков беше под руски ракетен обстрел. Пострадаха сградите на местната администрация, както и жилищни квартали. Властите съобщиха за 17 жертви и десетки ранени.

Президентът Володимир Зеленски нарече ракетните атаки срещу Харков във вторник “откровен, неприкрит терор”.

“Никой няма да прости. Никой няма да забрави. Тази атака срещу Харков е военно престъпление”, каза той.

7,18 ч

Местните власти в Херсон съобщиха, че е в ход окупация на града от руската армия.

Кметът на южния град Игор Коликаев каза пред месно радио, цитиран от Би Би Си, че руските сили са завзели железопътната гара и пристанището.

„Битката продължава, в ход е окупация на нашия град“, каза той.

Местните власти поискаха помощ от националните власти за доставки на храна и лекарства и за евакуиране на ранените.

Пред Би Би Си член на местния общински съвет съобщи за 200 жертви, повечето от които цивилни. Тази информация не може засега да бъде потвърдена от независим източник.

По-рано Киев беше съобщил, че руските сили са влезли в Херсон, но местната власт все още контролира административните сгради.

Вижте Къде и как можем да помогнем на бежанците от Украйна в Пловдив?

Източник: svobodnaevropa.bg

Снимка на корицата:  Източник: Институт за изследване на войната, Център за информационна устойчивост. По данни от 26-28 февруари

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина